00:00 - 03. januar 2020

Rusreformen omskriver reglene for politi og røver, skriver Markus Slettholm

Rusreformen omskriver reglene for politi og røver, skriver Markus Slettholm. 

Av en uforståelig grunn patruljerer politiet fortsatt til hest i urbane strøk. Senest i november så jeg dem, ridende ned Brugata. En noe forkommen middelaldrende kvinne sto krokrygget over noen plastposer, letende etter noe. Hun var i sin egen verden, for uten å ense det, hadde politimannen på hesteryggen kommet helt opp til henne. Uten å stige ned sa han noe til henne. Kvinnen skvatt opp fra posene, skrekkslagen, og sprang ned gaten.

Nå skal man ikke spekulere i hennes forhistorie – og det er mulig det var den to meter høye hestemanken som ga henne «noia» – men gitt utseendet hennes kan en anta at dette ikke var hennes første ublide møte med politiet. Kanskje har hun hatt et gram hasj, heroin eller amfetamin i lommen og blitt kastet i kasjotten tidligere. Kan hende hun også denne dagen hadde en «friskmelding» på innerlomma hun ikke ville bli fratatt for alt i verden.

Det sies at tiden da politiet aktivt jaget narkomane er forbi. Godt er det, og politimannen til hest ville kanskje bare forsikre seg at alt var vel med kvinnen i det kalde høstværet. Men iblant kan vi fortsatt ane konturene av en mer brutal ordensmakt, som her på Twitter i romjulen: «Moss 08:40: Observante vitner og godt politiarbeid førte til beslag av noen gram amfetamin som knyttes til en kvinne i 20-årene, etter at politiet fikk melding om at noen rotet rundt i en klescontainer tilhørende Fretex. Kvinnen anmeldes og bortvises sammen med en mann på 60 år.»

Annonse