09:53 - 26. januar 2020

Piketty på privaten

I 2009 innrømmet økonomen Thomas Piketty å ha slått sin daværende samboer. Saken ble lenge klassifisert som en «privatsak» i fransk presse, men er nå blitt virvlet inn i metoo.

Vold mot tidligere samboer: I 2009 ble Thomas Piketty anmeldt for partnervold. Pikettys forklaring er at forholdet var «giftig for begge parter», og at det var preget av både psykisk og fysisk vold, også fra partnerens side. Foto: Gianluigi Guercia / NTB Scanpix

Opptaket viser tilhørere som gisper og humrer. Etter et foredrag av økonomen Thomas Piketty om hans siste bok i den franske byen Toulouse 21. november i fjor, tok en student ordet. «I 2009 innrømmet du å ha slått din tidligere partner. Jeg vil gjerne vite hva du tenker om å holde dette arrangementet …» Uroen bryter ut i det halvfulle auditoriet, studenten stopper opp et øyeblikk. « … Når vi 23. november skal gå i tog for å protestere mot vold mot kvinner.» Piketty prøver å avbryte henne. «Og jeg vil gjerne vite hva arrangørene tenker, om det ikke er litt uanstendig å invitere …», rekker hun å si, før økonomen tar ordet.

Saken var allerede kjent i den franske offentligheten. Pikettys tidligere samboer, Aurélie Filippetti, er selv en berømt forfatter og politiker, og var kulturminister for Sosialistpartiet fra 2012 til 2014, et parti også Piketty har vært tilknyttet. 6. februar 2009 anmeldte hun ham for partnervold. Selv ønsket hun ikke offentlig oppmerksomhet om saken, og inngikk en avtale med Piketty om at hun trakk anmeldelsen dersom han skriftlig innrømmet å ha slått henne ved flere anledninger. Det gjorde han. 

Til mediene skal han ha sagt at det var «søppeljournalistikk» å skrive om det som var en «privatsak». Anklagen ble offentlig kjent, men flere aviser, deriblant Le Monde, lot den ligge. Den ble heller ikke gravd noe mer i – før nå. 

Gjenopplivet av metoo. «Jeg skal fortelle deg hvorfor jeg synes at det er din intervensjon som er uanstendig», svarte Piketty til studenten i Toulouse. «Du snakker om en sak som ble henlagt», hevdet han, uriktig, og kom plutselig med anklager mot Filippetti som han aldri tidligere hadde fremsatt, hverken offentlig eller formelt. Han påsto at det var hun som hadde vært aggressiv, og at «mange ville ha reagert med mer sinne» enn det han hadde gjort.

Med det var avtalen mellom de to fra 2009 om å ikke snakke offentlig om saken brutt, mente Filippetti. Svaret kom 4. desember: Hun anmeldte ham for ærekrenkelse. «Man kan ikke bare fortelle hva som helst når man har innrømmet partnervold», sier hun til gravemagasinet Mediapart, som 17. januar trykket en lengre artikkel om saken med tittelen «Metoo gjenoppliver anklagen om partnervold mot Thomas Piketty». Magasinet er blant mediene som aldri har nevnt anklagen før, men nå hadde begge de involverte «løftet konfidensialiteten», sto det i en egen boks som fulgte saken. Det var i offentlighetens interesse å undersøke «hvordan og hvorfor spørsmålet om partnervold (nesten) aldri var blitt stilt til Thomas Piketty», mente magasinet, som så seg nødt til å understreke at det ikke dreide seg om «en debatt rundt hver enkelts oppfatning av hva et romantisk forhold bør være». 

Aviser som Le Monde har fortsatt ikke nevnt saken med et ord, selv etter Filippettis siste anmeldelse. «For de fleste i pressen og blant politikere er partnervold en privatsak, kanskje i enda større grad enn seksuelle overgrep», skriver Mediaparts journalist. 

«Latent machokultur». Heller ikke internt i Sosialistpartiet ble saken tatt opp. Mediapart siterer anonyme kilder som hevder at det handler om Filippetti selv: «Hun er kjent for å ha en vanskelig personlighet», skriver journalisten, og viderebringer karakteristikker som «sårbar», «gal» og «en ustabil berte» som har «problemer med menn». Filippetti selv mener hun straffes for å ha hatt flere forhold. «Jeg har fortsatt følelsen av at jeg ville blitt brent som heks i middelalderen», sier hun. «En mann har personlighet og en kvinne har en dårlig personlighet.» 

En tidligere ministerkollega av Filippetti, Delphine Batho, hevder at tausheten snarere er et uttrykk for den «latente machokulturen» i partiet. «En sexistisk vits er ikke alvorlig, og en mann som kan være voldelig, må man forstå», sier hun til Mediapart. Blant vitsene Batho og Filippetti kunne få høre, i et miljø med få unge kvinner, var: «Der har vi de to vakreste, men ikke nødvendigvis de to mest intelligente!» Begge har siden forlatt partiet.

«Overrasket og satt ut». Pikettys forklaring er at forholdet til Filippetti var «giftig for begge parter», og at det var preget av både psykisk og fysisk vold, også fra hennes side. «Jeg klarte ikke alltid å håndtere denne situasjonen med så mye distanse som jeg hadde ønsket. Det angrer jeg sterkt på og unnskylder meg for.»

Filippetti, på sin side, mener Piketty anvender en «vanlig metode for å sverte offeret». «Det er et stort sprang mellom et forhold som ikke fungerer og fysisk vold. Det er tross alt det store fremskrittet ved metoo: At enkelte overganger til fysiske handlinger ikke lenger aksepteres», sier hun til Mediapart.

Studenten i Toulouse skal ha fått høre om Pikettys sak i forbindelse med metoo-kampanjen, og syntes det var «ekstremt alvorlig at ingen visste om det». Piketty medgir at han ble «overrasket og satt ut» da han fikk spørsmålet i auditoriet. «Jeg støtter metoo-bevegelsen, som er fullstendig nødvendig. I 98 prosent av tilfellene er det menn som står bak volden. Det faktum at min sak er mer sammensatt endrer ikke på det. Jeg forstår at disse spørsmålene vekker følelser, og jeg deler dem.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse