08:59 - 16. januar 2020

Også bjørnedyr har en akilleshæl

Danske forskere tror selv ikke bjørnedyrene tåler global oppvarming.

Tåler koking: Men bare forbigående. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix

Dedikerte Morgenblad-lesere vil vite at vi har fulgt tett med på utviklingen i forskningen på verdens mest hardføre dyr, de mikroskopiske bjørnedyrene. Men nå har det gått lang tid siden siste bjørnedyrnytt, noe som skyldes at høstens sluttpakkeprosess i avisen rammet bjørnedyrredaksjonen spesielt hardt. Men livet må gå videre, og kanskje er det på tide å plukke opp stafettpinnen og ydmykt bære bjørnedyrflammen inn i fremtiden. Danske forskere har nemlig gitt oss oppsiktsvekkende nytt å melde om: Forsøk gjort på bjørnedyret Ramazzottius varieornatus fra takrenner i et hus i Nivå, Danmark, viser nemlig at superdyret tåler lavere temperaturer enn antatt når det blir eksponert for dem over lengre tid. 

Enkelte bjørnedyr har tålt hele 151 grader, men det var bare med en eksponeringstid på 30 minutter. De danske bjørnedyrene viste seg å ha en median tålegrense på 37,1 grader, bittelitt høyere dersom de først ble akklimatisert – ikke langt unna den høyeste målte temperaturen i Danmark på 36,4 grader, påpeker forskerne. For tørkede varianter av arten (bjørnedyret tåler som kjent å leve uten vann i flere år) var 63,1 grader den dødelige grensen med en eksponeringstid på 24 timer. 

Bjørnedyrene tåler å kokes, fryses og å sendes ut i verdensrommet, men global oppvarming kan altså være en trussel også for dem. I pressemeldingen fra Biologisk institutt ved Universitetet i København, står det at bjørnedyrenes «utholdenhet i høye temperaturer er bemerkelsesverdig lav og dette kan faktisk være akilleshælen til disse ellers superresistente dyrene». 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse