00:00 - 10. januar 2020

Kan han vinne igjen?

Åtte argumenter for at Donald Trump gjenvelges og to for at han taper – før vi vet om USA havner i krig med Iran.

Å være eller ikke være president: Donald Trump har opphevet politikkens tyngdelover før, og kan gjøre det igjen. Foto: Doug Mills / The New York Times / NTB scanpix DOUG MILLS

Hvorfor Trump vinner

VALGORDNING. Meningsmålinger forteller at samtlige av demokratenes tre toppkandidater ville fått flere stemmer enn Donald Trump dersom det var presidentvalg i dag. Særlig Joe Biden er presidenten overlegen, ofte med ti prosents margin. Men som demonstrert ved forrige presidentvalg er det ikke slik at den kandidaten med størst oppslutning vinner, det som er avgjørende er hvor mange delstater man tar. Foreløpig ser det ut til at Trump holder stand i viktige vippestater.

ØKONOMI. Arbeidsledigheten ligger rundt 3,5 prosent, det laveste nivået på 50 år. En meningsmåling utført på oppdrag fra CNN like før jul viste at hele 76 prosent av amerikanerne karakteriserer den økonomiske situasjonen i landet som «ganske god» eller «svært god».

Annonse