Annonse
07:26 - 27. januar 2020

Hvordan snakke med voksne om verdens undergang

Kan superterapeut Ingvar Wilhelmsen kurere politisk utbrenthet?

Finne balansen: – Man kan føle med folkene og dyrene i Australia, men å bli personlig deprimert av Dagsrevyen – det er å gå for langt, det hjelper ihvertfall ingen, sier Ingvar Wilhelmsen. Kildefoto: Getty Images
Annonse

En mystisk lidelse kalt Trump-syken rammet for to år siden store deler av den voksne befolkningen, kjennetegnet av overdreven bruk av Twitter og andre sosiale medier, tvangsmessig surfing på nettsteder om amerikansk politikk (gjerne til langt på natt), sykelig bekymring over verdenssituasjonen og politisk betinget tungsinn. Den gang fikk vi god hjelp av legen og professoren Ingvard Wilhelmsen, som er berømt for å kunne kurere hypokondri og helseangst gjennom kort tids kognitiv terapi. Men etter to år med dårlige nyheter, kan det virke som om noe har skjedd med deler av den voksne befolkningen: Vi ser ikke lenger på CNN, har sluttet å lese Politico. Engasjementet i sosiale medier er mindre, selv under riksrettssaken. Og det er ikke bare Trump: «Dommedagsklokken» er 100 sekunder på midnatt, melder mediene nå, men smeltingen i Arktis, atomtrusselen og høyrepopulismens fremvekst fremkaller ikke den samme aktive bekymringen som for to år siden, nå er det mest mismot: Det nytter jo ikke, gjør det? Risikerer vi å bli numne, utbrente samfunnsborgere, som kreftpasienten som har skjønt hvor det uansett bærer?

– For to år siden forklarte du at vi heller burde forholde oss til det vi selv kunne styre. Du sa jeg burde skaffe meg en mer nyttig holdning til det som skjer i verden.

– Ja, og det som avgjør om en holdning er nyttig, er om den hjelper deg å nå målene dine. De målene er det du selv som må sette. Hvis du var litt for hektet og målet var å bli mindre hektet, så skulle du velge noen holdninger som gjorde det lettere.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse