00:00 - 03. januar 2020

Hvordan leve som en romersk keiser

Silicon Valley-gründere og radikale mannsaktivister tyr til stoisk filosofi for å mestre livet. Tror de, i alle fall. Vi møtte moderne stoikere for å høre hvordan den populære filosofien egentlig sier at vi bør leve.

Memento mori: Stoikerne anbefalte å minne seg selv på at man skal dø, for å bli bedre til å prioritere mens man lever. Harald Langslet Kavli (33) har ikke tenkt så mye på døden ennå. – Jeg bør kanskje begynne å gjøre det. Det er en påminnelse om at det vi trakter etter er forgjengelig, sier han.

På Kafé Mistral, en gang kalt et «latinsk smutthull» ved Majorstukrysset i Oslo, sitter fire menn, hvorav tre har skjegg. Stedet er stappet av høylytt snakk og pianomusikk. På bordet står en stabel bøker av romerske forfattere som Cicero, Seneca og Marcus Aurelius. Temaet for treffet er stoisk filosofi.

– Det snakket til meg med en gang, sier Amund Bjørklund (44), musikkprodusent og låtskriver.

Han oppdaget stoisismen via Twitter i 2010. Noen nevnte en bok av Seneca, Moralfilosofiske brev til Lucilius, som han hadde stående i bokhylla, men aldri hadde lest. Bjørklund oppdaget at dramatikeren og filosofen beskrev problemer også moderne mennesker som ham selv slet med, det være seg forfengelighet, grådighet eller frykt for andres meninger.

Annonse