Annonse
16:37 - 08. januar 2020

Hvor blir det av vinteren?

Snøen som svant: Fremskrivninger tyder på at antall skidager vil bli stadig færre. Bildet er fra Skullerud skianlegg ved Skullerudstua, mars 2017. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix
Annonse

Januar er ikke hva den en gang var. Både Honningsvåg i nord og Vardø i øst hadde plussgrader onsdag morgen. Ullstillongsen har ikke vært i bruk en eneste dag! Men vi vet det jo – det blir varmere. I hele fjor var det 1,2 grader varmere enn normalen, fortalte statsmeteorolog Bente Wahl på Meteorologisk institutts Klimastatus 2020-seminar denne uken. I februar i fjor var det 3,5 grader mer enn normalt, og det blir varmere jo lenger nord vi kommer. Siden 1961 har det blitt 5,6 grader varmere på Svalbard lufthavn.

Så hva blir det igjen av vinteren? Er kalde dager i akebakken snart ikke annet enn svunne barndomsminner? På seminaret delte klimaforsker Reidun Gangstø Skaland gysende utsikter. Vinterdagene, det vil si dager med temperaturer under 0 grader, blir det stadig færre av. De siste 30 årene har det blitt 21 færre vinterdager i Oslo og 17 færre i Tromsø. Dersom klimagassutslippene ikke reduseres, anslår Skaland at det i 2050 vil være 50 vinterdager igjen i Oslo (ned fra 76 i dag) og 80 i Tromsø (ned fra 120). Spesielt sterk vil reduksjonen bli langs kysten på Sør- og Vestlandet, som i Bergen, der det anslagsvis vil være 10-15 vinterdager i 2050.

Meteorologisk institutt har også målt snødybden på Bjørnholt i Nordmarka i Oslo siden 1900. Frem til år 2000 var snømengden stabil, med i gjennomsnitt 120 dager i året med godt skiføre. De siste 30 årene har antallet blitt redusert til 80 skiføredager, og forskerne anslår at det vil synke til 30 slike dager i 2100. På hjemmesiden til Norsk klimaservicesenter, et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat, NORCE og Bjerknessenteret, kan man finne flere slike klimafremskrivninger og kart med oversikt over hvordan snøforhold og nedbørsmengder ligger an til å bli i ulike områder.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse