Annonse
00:00 - 10. januar 2020

Fikk avslag fra Legemiddelverket

Sykehuset Østfold vil behandle deprimerte med virkestoffet i psykedelisk sopp. Etter lange diskusjoner med den private sponsoren av studien har Legemiddelverket avslått søknaden to ganger. Nå åpner de døren på gløtt.

Vil forske: Tor-Morten Kvam er psykiater ved Sykehuset Østfold og en av flere i norsk helsevesen som viser interesse for psykedelisk behandling av psykiske lidelser. Han har meldt seg inn i nyetablerte Norsk forening for psykedelisk vitenskap. – Vi trenger nye behandlingsmetoder, sier Kvam, som vil forske på behandling av deprimerte med psilocybin.
Annonse

Tor-Morten Kvam visste lite om psykedeliske stoffer da han fikk høre om en mulig studie ved sykehuset hvor han jobber.

– Jeg kom inn i dette fra et helt vitenskapelig ståsted, sier psykiateren.

Han tar imot Morgenbladet på kontoret ved Moss distriktspsykiatriske senter. I bokhyllen står flere klassikere fra den psykedeliske litteraturen. Aldous Huxleys The Doors of Perception. Houston og Masters’ The Varieties of Psychedelic Experience. Den nylige bestselgeren Psykedelisk renessanse av vitenskapsjournalisten Michael Pollan. Kvam lot seg raskt fascinere da han hørte mer om forskningsprosjektet. Nå er han med i et team på syv personer ved Sykehuset Østfold som vil teste om psilocybin, et virkestoff i psykedelisk sopp, kan fungere som behandling for alvorlig deprimerte.

Annonse