00:00 - 24. januar 2020

«E-posten skal slettes, og deretter tømmer man papirkurven»

Chilenske myndigheter ruller nå opp et mulig kartell i laksenæringen med norske selskaper involvert.

Syndikatet: I minst tolv år skal norske selskaper ha bedrevet ulovlig prissamarbeid med konkurrenter i det chilenske myndigheter refererer til som et laksekartell. Det hevdes at de fire involverte selskapene ville stå samlet mot en leverandør av fiskeolje – en viktig ingrediens i laksefôr. Bildet er fra et prosessanlegg for laks i havnebyen Puerto Montt sør i Chile. Foto: Julian Parker / UK Press / Getty Images

Avsløringen kom på et kurs.

I oktober 2015 ble de ansatte i et tradisjonsrikt norsk selskap i Chile sendt på opplæring. De jobbet for Ewos, som lager fôr til oppdrettslaks. Nå var de kjøpt opp av amerikanske Cargill, et verdensledende råvareselskap, som ville kurse de ansatte i etikk og selskapets regelverk.

Det var på kurset at flere ansatte tok ordet. Alarmen gikk, opplyser Cargill i dag.

Annonse