Annonse
09:29 - 08. januar 2020

Dømt for «ulovlig legepraksis»

Den kinesiske forskeren bak de genmanipulerte «Crispr-babyene» må i fengsel. Men vil det avskrekke andre fra å gjøre det samme? 

Dømt til tre års fengsel: Forskeren He Jiankui (her i 2018) er også bannlyst fra alt arbeid med reproduktiv teknologi for resten av livet. Foto: Mark Schiefelbein / Ap / NTB scanpix
Annonse

Like før nyttår ble det kjent at en kinesisk domstol har dømt He Jiankui, forskeren som i 2018 erklærte at han hadde laget verdens første genmanipulerte barn, til tre års fengsel for «ulovlig legepraksis». Han har brutt retningslinjer for arbeid med befruktede egg, men også forfalsket godkjenningsdokumenter og villedet deltagerne i eksperimentet om risiko. I tillegg til fengselsstraffen, får Jiankui en bot tilsvarende cirka 244 000 norske kroner, han bannlyses fra alt arbeid med reproduktiv teknologi for resten av livet, og han settes på en svarteliste slik at han ikke vil kunne søke om finansiering til nye forskningsprosjekter.

Da nyheten om Crispr-barna sprakk i november 2018, gikk det sjokkbølger gjennom vitenskapens verden. Kunne dette være begynnelsen på en ny æra for mennesket som art? For første gang var det gjennomført målrettede, varige endringer i menneskelig arvestoff og frembragt personer som vil kunne videreføre disse teknologiske endringene til nye generasjoner.

He Jiankui forklarte seg på en stor internasjonalt konferanse om genredigering i Hongkong like etter, med mange av verdens ledende forskere tilstede: Han hadde benyttet genredigeringsteknologien Crispr-Cas9 til å manipulere DNA-et til nylig befruktede egg for så å implantere dem i surrogatmødre. I oktober 2018 ble et par jentetvillinger født, presentert som «Lulu» og «Nana». Den ferske dommen bekrefter også for første gang at det eksisterer et tredje genredigert barn et sted i Kina, født i 2019.

Annonse