15:02 - 04. februar 2020

Danser i protest mot Macrons pensjonsreform

Danseaktivisten Youlie Yamamoto er blitt et symbol på streiken mot den franske pensjonsreformen.

Opp med oppvaskhansken: Skattekontrolløren Youlie Yamamoto (i front) har danset hver dag i protest mot den franske regjeringens pensjonsreform. Sammen med andre kvinneaktivister har hun skrevet streikehymnen «A cause de Macron», som går sin seiersgang i sosiale medier. Foto: Lionel Bonaventure / AFP / NTB scanpix 

Selv om man bare følger den franske pensjonsstreiken fra en mobilskjerm i Norge, vil man fort få dem med seg: Kvinner i blå arbeidsdresser, gule oppvaskhansker og røde hårbånd som danser til streikehymnen «À cause de Macron» («På grunn av Macron»). Gjennom sosiale medier er de blitt et symbol på den historisk lange streiken mot pensjonsreformen.

Youlie Yamamoto er aktivist i organisasjonen Attac og en av dem som står bak sangen og den medfølgende koreografien. Hun er ofte å se i front i demonstrasjonsdansene og har danset i opptog og streikemarkeringer hver dag de siste ukene. Til Morgenbladet forteller hun at ideen til dansen kom da statsminister Édouard Philippe presenterte hovedtrekkene i pensjonsreformen 11. desember. 

– Han erklærte at kvinner kom til å bli de store vinnerne etter reformen. Det var dråpen. Alle vil bli tapere, men særlig kvinner, sier hun.

Annonse