00:00 - 10. januar 2020

Da vinden dreide på sørvest

 Brannene i Australia kan være en forsmak på en ny hverdag for vanlige folk. For brannherjede australiere handler klimatilpasning om å grave grøfter, rake løv og rydde kvist.

Nyttårsaften 06:00: Røyken siger utover mot stranden der de har søkt tilflukt, Marie Connelan har tatt på seg maske. Border collien Murphy er med. Kort tid etter ble himmelen svart. Foto: Privat

Svidde kenguruer, dødbrente koalaer og en rød himmel bak strendene hvor menneskene søker tilflukt. Mange av bildene verden har sett av det brennende, sørvestlige Australia er fra kystbyen Mallacoota. Men hvordan har infernoet fortonet seg for den som ikke er motivsøkende fotograf, men for eksempel fyrvokter, som Tony Symes, eller pensjonert lærer, som Marie Connelan? 

– Her er vi jo hvert år forberedt på skogbrann, men vi skjønte at denne sommeren ville bli ille siden det var så tørt i vinter. Selv er jeg overbevist om at det er klimaendringer vi ser resultatet av, særlig her i Australia, sier Tony Symes.

Himmelen ble svart. Fyret Tony vokter, på Gabo Island rett utenfor Mallacoota, er automatisert, men han har fortsatt jobben med å se til bygningene.

Annonse