00:00 - 06. desember 2019

Ut av 10-tallet

Dette århundrets tenåringstiår går mot slutten, og vi spør de som bidro med artikler til Morgenbladets serie «Typisk 00-tallet»: Hva har overrasket deg mest på 10-tallet?

Illustrasjon: Åge Peterson

For ti år siden inviterte Morgenbladet et knippe samfunnsaktører, fagfolk og formidlere til å oppsummere 00-tallet. Hvilke trender og mentalitetsendringer har preget århundrets første tiår? Nå, på vei ut av 10-tallet, spurte vi de samme skribentene om hva som har overrasket dem mest dette tiåret. Ti av i alt 17 tok utfordringen på strak arm. Å se seg tilbake for å se fremover, er en øvelse mange av oss utsetter til juleferien.

Alle de 17 artiklene fra ti år tilbake kan leses samlet på morgenbladet.no. Den som tar seg tid til å gå inn og kikke, vil oppdage at det er et knippe ganske forskjellige tekster i både form og innhold.

Da jeg prøvde meg på en oppsummering av serien i januar 2010, mente jeg likevel å ane en rød tråd. De som hadde sine formende år på 90-tallet, opplevde 00-tallet som mindre lekent, mer snusfornuftig og mye mer selvhøytidelig enn det avantgardistiske tiåret før. Vi mente å se en intellektuell og politisk vending, ikke bare tilbake til virkeligheten, men også til naturen. Mitt personlige bidrag var å påpeke behovet for å ta de grunnleggende diskusjonene: Hvor mye vekst trenger vi for å leve godt? Hvordan forholder vi oss til livets begynnelse og slutt? Hvem tar vare på våre yngste og eldste? Den største utfordringen foran tusenårets tenåringstiår, mente jeg den gangen, var å komme over redselen for ideologisk engasjement og å utvikle et språk for å diskutere normer.

Annonse