00:00 - 20. desember 2019

Pattriarkatet

Norge har fått en konge i Magnus Carlsen. Men hvor blir det av dronningen? Mangelen på kvinner i toppen er sjakkgåten som aldri er blitt løst. – Vi vil sannsynligvis aldri se en kvinnelig verdensmester i sjakk, sier psykologiforsker.

Mannstungt: Tross Sjakkforbundets forsøk på å gjøre sjakk mer attraktivt for jenter, finner du ingen kvinner blant Norges 100 beste sjakkspillere. Her: Norway chess i Stavanger 2019. Foto: Tommy Ellingsen

Når du kommer inn dørene til Oslo Schakselskap, blir du møtt av en kvinne i brudekjole. Hun henger på korktavlen i gangen der man henger fra seg ytterklærne. Idet du trer over dørstokken, er bruden på bryllupsbildet også den siste kvinnen du får se.

For der, inne i salongen, er alle gutta. Kasparov, Botvinnik, Bobby Fischer, Magnus Carlsen. Veggene til den tradisjonstunge sjakklubben på Majorstuen i Oslo er dekket med portretter ikke bare av tidligere norges- og verdensmestere i sjakk, men også klubbens egne helter. Vi kommer til 73 menn, så slutter vi å telle. En av dem som henger på veggen, er Norges første stormester, Simen Agdestein, som nok er aller mest kjent som tidligere læremester for Magnus Carlsen. I dag er sjakktreneren på hjemmebane – Schakselskapet har vært hans klubb siden tenårene.

Annonse