00:00 - 20. desember 2019

– Kirken har alltid vært, og er fremdeles, sexfiendtlig

Det har vært stille fra sogneprest Einar Gelius det siste tiåret, etter boken om sexskildringer i Bibelen. Nå studerer han sexologi, og etterlyser debatt om islams verdisyn.

Sommerfugler til jul: – Islam som ideologi og verdisyn utfordrer menneskerettighetene og vårt demokrati, sier sogneprest Einar Gelius. Men på julegudstjenesten skal han snakke om å ha sommerfugler i magen.

– Det er snart ti år siden du ga ut den kontroversielle boken Sex i Bibelen og sluttet som prest i Vålerenga prestegjeld. Hvordan har det siste tiåret vært for deg?

– Det var jo dramatisk den gangen i 2010. Jeg mistet jobben min og stedet jeg hadde bodd på i seksten år. I løpet av fire uker fikk jeg livet snudd på hodet, og du kan si at noe av identiteten min ble borte. Jeg opplevde å få mye støtte også, folk her ville jo gjerne ha meg. Men siden jeg ikke lenger hadde tillit hos biskopen, ble det en umulig skvis å stå i.

– Nå sitter vi jo her på Vålerenga, og folk kommer stadig bort for å hilse på deg. Savner du tiden som sogneprest her i strøket?

Annonse