00:00 - 13. desember 2019

«Kanskje vi bør få dem dømt for klimaterrorisme?»

De små stillehavsøyene har spesialisert seg på å få folk som ikke vil høre til å lytte. På det larmende klimatoppmøtet i Madrid er det en frustrerende øvelse.

Vil bli: 21 år gamle Tabitha Awerika fra den lavtliggende øystaten Kiribati danser i stillehavspaviljongen på FNs klimatoppmøte i Madrid. Etterpå talte hun: – Stranden jeg lekte på som liten, finnes ikke lenger. Vannet vi drikker smaker salt. Faren og broren min må lenger og lenger ut med båten for å finne fisk. Men jeg vil ikke forlate landet mitt. Foto: Manuel Moncada

09:15 – Kan jeg få en blomst? En kvinne fra Tysklands klimadelegasjon ser ned i glassbollen med hibiskusblomster, som står på disken i stillehavsøyenes paviljong. Moana Blue Pacific Pavilion er en av 33 paviljonger som ligger og lyser opp den svære grå hallen på FNs klimatoppmøte i Madrid. Paviljongene viser hvem som er ambisiøse i klimaforhandlingene, eller i hvert fall hvem som er villige til å betale for å gi inntrykk av at de er det. Stillehavspaviljongen er ikke stor, men kommer til å bli en av de mest besøkte i løpet av dagen.

– Du må laste ned en app først, som viser alle arrangementene vi har. Så kan du få en blomst, sier Samuela Konusi Taukave, og smiler bredt til den tyske delegaten. Han har reist fra Fiji for å delta som altmuligmann og musiker i paviljongen. Før hvert møte spiller han ukulele og synger for å folk til å stoppe opp og sette seg ned på de hvite stolene i salen bak ham. For det er det handler om: Å få folk til å lytte.

10:30 – Mange her på klimatoppmøtet forstår ikke rekkevidden av det som skjer.

Annonse