00:00 - 20. desember 2019

Erna Solberg måtte enda en gang godta at Frp setter partiet over regjeringen, skriver Aslak Bonde.

Erna Solberg måtte enda en gang godta at Frp setter partiet over regjeringen, skriver Aslak Bonde.

God jul, hilsen Erna: Da det ble kjent at Erna Solberg skulle bytte statsråder onsdag denne uken, håpet mange at hun kanskje skulle starte byggingen av et nytt lag. I stedet ble en gammel hentet inn og en annen flyttet på. Her kommer Solberg ut på Slottsplassen med Sylvi Listhaug og Terje Søviknes, henholdsvis ny olje- og energiminister og eldre- og folkehelseminister. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tillitsvalgte i regjeringspartiene fikk ikke julegaven de hadde ønsket seg. Helt siden det dårlige kommunevalget i høst har det vært et håp om at statsminister Solberg ville forsøke seg på en ny start – både når det gjaldt politikk og bemanning. De statsrådene som skal fremstå som friske og kompetente i valgkampen i 2021 bør tas inn nå slik at de får den nødvendige erfaringen. Dersom regjeringen skal kunne markere seg med et ambisiøst og samlende nytt mål for politikken på 2020-tallet, er det også nødvendig å komme i gang med forberedelsene umiddelbart.

Da Solberg holdt sin oppsummerende julepressekonferanse tirsdag, var det ingen tegn til at hun er i gang med å tenke nytt. Alle prosjektene hun snakket om for neste år var videreføring av det regjeringen har jobbet med de siste seks årene. Selv navnene på reformene går igjen. For noen år siden kom eldrereformen «Leve hele livet». Neste år kommer «Lære hele livet» – en reform som skal sørge for at de som er i, og rett utenfor, arbeidslivet skal få oppfrisket og ny kompetanse gjennom hele livsløpet.

De i regjeringspartiene som ble skuffet over tirsdagens pressekonferanse, fattet nytt håp onsdag morgen. Da ble det kjent at Solberg skulle bytte statsråder. Kanskje skulle hun starte byggingen av et nytt lag? Men nei, en gammel statsråd ble hentet inn igjen, en annen ble flyttet til sitt fjerde departement, mens en av nybegynnerne ble kastet ut igjen.

Annonse