10:50 - 30. desember 2019

Donaldismen tøffer videre

Høstens valg kan bli enkelt for Donald Trump – om «Creepy Joe» blir hans motstander. 

Illustrasjon: Christian Belgaux. Kildefoto: Chip Somodevilla / Getty Images

Det føles smått utrolig at vi snart bytter ut almanakkene for tredje gang med Donald Trump bak skrivebordet i Det ovale kontor. Eiendomsmilliardæren har stått i en skandalestorm av en størrelse ingen amerikansk president tidligere har kommet seg helskinnet gjennom. Men det som ikke dreper deg, gjør deg visst sterkere. Og Trump lever fortsatt.

Riksrettssagaen tar han i alle fall med knusende ro – prosessen vil nemlig stoppe i Senatet på nyåret, der republikanerne har flertall. Presidenten, med en ikke ueffen nese for politisk spinn, vil trolig klare å vende det som for alle andre ville vært en stor skamplett på rullebladet, til egen fordel. Onsdag før jul, da tiltalen ble tatt ut i Representantenes hus, var hans umiddelbare reaksjon at «hver eneste republikaner stemte på oss. Wow!». Trump hadde på en uforklarlig måte vunnet, og forsamlingen på valgmøtet i Michigan jublet hemningsløst. Dette er donaldismens natur.
 

Nei, det er nok én ting som virkelig opptar presidenten på terskelen til det nye tiåret. Å bli gjenvalgt er ekstremt viktig for ettermælet til enhver amerikansk president – noe narsissisten i Det hvite hus er mer opptatt av enn noe annet. Forskjellen mellom å sitte i fire og åtte år er som natt og dag i historiebøkene. Og skandalepolitikeren Trump kunne nesten ikke hatt bedre utsikter til 2020 og høstens skjebnevalg, gitt forutsetningene. 

På snittet av meningsmålingene for desember leder nemlig tidligere visepresident Joe Biden kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat med doble sifre. Ikke bare er han partipampenes og bookmakernes favoritt, han er også et fryktelig valg. Av flere grunner.
 

DE STYRER VERDEN I 2020

Noen vil mene at verden styres av teknologiselskaper og industrigiganter, andre at makten er flyttet til overnasjonale beslutningsorgan. Men enkeltmenneskers evne til å påvirke historiens løp, til å starte kriger eller slutte fred, til å skape rikdom eller lidelse for befolkningen, er også et faktum.

I denne artikkelserien som publiseres på Morgenbladet.no gjennom romjulen ser vi nærmere på noen av de viktigste statslederne og hvilke utfordringer de står overfor i året som kommer.
 

For det første er Biden enda eldre (77 år!) enn presidenten, som er historiens eldste. For det andre er han en av de mest slitte sirkusgampene i Washington. For et stort antall amerikanske velgere (spesielt i viktige vippestater i Midtvesten) har han travet rundt i «den korrupte sumpen» for lenge, og er i deres øyne allerede stygt tilsmusset.

Det er altså ikke umulig at det finnes store så vel som små skjeletter i Bidens skap. Uansett størrelse blir de enkelt omgjort til slagkraftige våpen i Trumps hender.

Ikke det at han må grave spesielt dypt heller. Et enkelt Google-søk på «Creepy Uncle Joe» gir tusenvis av treff med klipp av den tidligere visepresidenten med tilsynelatende ikke-eksisterende intimgrenser – spesielt når han står bak yngre kvinner.

I 2016 vant Trump valget med en salig blanding av skandaløs oppførsel, voldsom medieoppmerksomhet en torpedoaktig opptreden i debattene mot «Crooked Hillary». Å sette Trump opp mot «Creepy Joe» – eller kanskje til og med «Pedo Joe», hvem vet hva Donald finner på – er å gjøre gjenvalget unødvendig enkelt for den sittende presidenten. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse