10:01 - 13. desember 2019

Brakvalget for Boris

Valgskred for det konservative partiet bereder grunnen for brexit og fem års regjeringsmakt. Hva slags blått hegemoni blir det?

God fredag den 13., Boris: Meningsmålingene forut for det britiske valget talte for at et tydelig konservativt flertall var i ferd med å minke, kanskje smuldre bort. Slik gikk det ikke. Det konservative partiet forserte alle hindre, sikret 43 prosent oppslutning og et solid flertall i Underhuset. Her ankommer en seirende Boris Johnson det konservative partiets hovedkvarter sammen med kjæresten. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB scanpix

Meningsmålingene forut for det britiske valget pekte på en konservativ ledelse som stadig minket. Et tydelig konservativt flertall var i ferd med å minke, kanskje smuldre bort. Resultatet ville i så fall bli enda et parlamentsvalg uten noe parti med flertall alene.

Så gikk det aldeles ikke slik. Det konservative partiet forserte alle hindre, sikret 43 prosent oppslutning og et solid flertall i Underhuset. Tiden vil vise hvor mye av det siste løftet som skyldtes velgere som bestemte seg på selve oppløpet. De har vært mange, og en betydelig andel har nå landet hos Boris Johnsons parti.

Åpenbart er det i alle fall at budskapet om brexit og handlekraft har hatt klangbunn. Å komme ut av kaos og forvirring og få Storbritannia ut av EU – det har hatt appell, og det er ikke så rart. Ambisjonen om å stoppe prosessen og styre den i retning en ny folkeavstemning har vært løftet frem i forskjellig utgave av opposisjonspartiene. Den ambisjonen er nå død.
 

Annonse