00:00 - 22. november 2019

Velkommen til det nye Sverige

Naboene våre har skiftet språk, fra sosialdemokratiets til liberalismens vokabular, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Skåneturné: Statsminister Stefan Löfven besøkte Malmö onsdag denne uken. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Natt til 17. oktober i år var det svenske politiets bombegruppe på vei til Vaxholm utenfor Stockholm etter å ha fått varsel om en eksplosjon i området. Underveis fikk de brått beskjed om å snu og dra tilbake til sentrum. En ny sprengladning hadde gått av ved Katarinakyrkan på Södermalm, Stockholms gjennomgentrifiserte bydel, tett befolket av havremelkdrikkende kulturarbeidere. Det kan sammenlignes med at en bombe eksploderer i en bygård ved Paulus kirke på Grünerløkka, som del av en gjengkrig om narkotikaomsetning – vi kan leke litt med tanken på overskriftene vi ville sett da. 

Samme natt detonerte også en tredje sprengladning, i et festlokale i Södertälje, også det i Stockholms len. Hat-tricket kom på toppen av rundt hundre utrykninger for bombegruppen så langt i 2019 – i samme periode i fjor var tallet førti. Paffe kriminologer slo fast at utviklingen ikke har noen parallell i demokratiske land i fredstid, en trend som kom i tillegg til andre triste tall. I skrivende stund har Sverige over 600 uoppklarte drap. Bare i Stockholm teller man rundt femti kriminelle nettverk, med om lag 1500 medlemmer.

Da to 15-åringer ble skutt på åpen gate i Malmö for to uker siden, på en livlig pizzarestaurant tidlig en lørdagskveld, rullet dystre bulletiner igjen over skjermene mens nyhetsankrene la ansiktet i alvorlige folder. I Norge var det særlig ett spørsmål som lød, igjen og igjen: Kan problemene i øst spre seg som en smitte? Kan såkalte «svenske tilstander» – et begrep som egentlig alltid bør settes i gåseøyne fordi det fungerer mer som et våpen enn en beskrivende term – også forflytte seg hit?

Annonse