09:20 - 09. november 2019

Teknologi som kontrollmiddel

– Det er sosiale medier som er hatmaskinene, mener Leandro Demori, redaktør i The Intercept Brasil. Journalister og redaktører utsettes for stadig flere digitale trusler.

Debattmøte: Det var fullt i Fritt Ords lokaler da man diskuterte digitale trusler for journalistikken.

Da Bob Woodward samlet inn informasjonen som bidro til å felle Richard Nixon etter Watergate, var den viktigste kilden den såkalte Deep Throat. Kilden, som senere sto frem som FBI-agenten Mark Felt, møtte Woodward i kjelleren på et parkeringshus i filmversjonen av den journalistiske klassikeren All The President’s Men.

Med den digitale utviklingen har utveksling av informasjon mellom journalister og kilder endret seg. Tips via ulike digitale plattformer har vært standarden de siste årene, og faren for svekket person- og kildevern har økt. Datasikkerhet er blitt en utfordrende oppgave fordi nye verktøy for sporing og hacking stadig dukker opp, og presset om å produsere digitalt innhold – og det raskt – blir større. Stadig flere journalister (og kilder) blir utsatt for mobilangrep, trusler i sosiale medier og overvåkning.

Overvåket av myndighetene. Disse utfordringene var temaet for en debatt i regi av Fritt Ord og Oslomet denne uken, i forbindelse med Oslomets årlige konferanse om journalisters sikkerhet. En av deltagerne i panelsamtalen, Leandro Demori, har opplevd å bli overvåket av både myndigheter og meningsmotstandere det siste året. Han er redaktør i The Intercept Brasil, en nyhetspublikasjon på nett dedikert til kritisk gravejournalistikk. Etter å ha publisert flere artikler om den såkalte Car Wash-operasjonen, ble Demori nødt til å ansette bevæpnede sikkerhetsvakter som følger ham og familien døgnet rundt.

Annonse