00:00 - 08. november 2019

Striden om økt lakseskatt viser at politikerne er mer styrt av lobbyister enn av velgere, skriver Aslak Bonde.

Striden om økt lakseskatt viser at politikerne er mer styrt av lobbyister enn av velgere, skriver Aslak Bonde.

Vi ikke ha grunnrenteskatt på fiskeoppdrett: I mai besøkte fiskeriminister Harald T. Nesvik  Mortenlaks i Lødingen, en av oppdretterne som ble rammet av algeinvasjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det var kanskje tilfeldig: Mandag foreslo et utvalg å kreve inn rundt syv milliarder kroner mer i skatt fra oppdrettsnæringen. Tirsdag ble skattelistene for 2018 offentlige, og de såkalte laksemilliardærene sto nær toppen på de aller fleste lister. Utvalget som har vurdert beskatningen av havbruk fikk på ypperlig vis illustrert sin påstand om at det er superprofitt i næringen og at oppdretterne har råd til å betale mer skatt. En av årsakene til at fortjenesten er så god er den eksklusive og relativt billige tilgangen på norske fjorder.

Dersom man tjener penger på å utnytte naturressurser, er det et rimelig prinsipp at man betaler. Det er derfor utvalget foreslo en såkalt grunnrenteskatt på 40 prosent – i tråd med prinsippene som gjelder for kraftselskapene som tjener penger på fossefallene. Selskapsskatten på 22 prosent kommer i tillegg.

Med de ferske ligningstallene i ryggen skulle man tro at de fleste politiske partier var positive.

Annonse