00:00 - 22. november 2019

Opposisjonen er fortsatt rødgrønn, men alliansen er avgått ved døden, skriver Aslak Bonde.

Opposisjonen er fortsatt rødgrønn, men alliansen er avgått ved døden, skriver Aslak Bonde.

Hva gjør Sp og AP? De fem partiene som i dag er i opposisjon, er alle røde og/eller grønne, men det er utelukket at de vil ta makten sammen. Her: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB scanpix

De to siste ukene har opposisjonspartiene presentert alternative forslag til statsbudsjett for neste år. De er mer konkrete enn programmene og valgkampretorikken fordi målsettingene blir omgjort til kroner og satt opp mot hverandre. Dermed blir det også lettere å se hvordan partiene skiller seg fra hverandre.

Kombinerer man denne kunnskapen med meningsmålinger, er det ganske åpenbart at velkjente politiske merkelapper er i ferd med å bli misvisende.

Den viktigste endringen er at uttrykket «de rødgrønne» ikke lenger beskriver en allianse eller en blokk. De fem partiene som i dag er i opposisjon, er alle røde og/eller grønne, men det er utelukket at de vil ta makten sammen. De kommer i valgkampen til å gi et felles løfte til velgerne om at de skal kaste dagens regjering, men de vil ikke si noe forpliktende om sammensetningen av den nye regjeringen.

Annonse