Annonse
00:00 - 22. november 2019

Når pressen nå endelig reflekterer over egen kildebruk, er det en seier for Sofie og alle dem hun representer, skriver Kjersti Thorbjørnsrud.

Heia Sofie Bakkemyr, skriver Kjersti Thorbjørnsrud.

Annonse

«Sa hun virkelig det?» er den megetsigende tittelen på den nye rapporten om medienes forhold til kildene sine i regi av Norges Presseforbund.

Rapportens forhistorie er nesten for utrolig til å være sann: Spol tilbake til februar 2019, og se for deg videoen og bildene av den middelaldrende og lidderlig utseende politikeren som glisende holder armen tett rundt en ung, sart utseende, klassisk vakker kvinne. Han ser frekt rett inn i kamera, hun står alvorlig med bøyd hode og nedslått blikk.

Dette utsnittet er selve essensen av en arketypisk historie som mediene elsker og publikum suges mot. Det handler om et inntagende og uskyldige offer i den durkdrevne skurkens vold. Slike standardhistorier har gjerne en helt, og i den klassiske mediedramaturgien får journalisten, som beskytter offeret og går til angrep på skurken, ofte innta den rollen.

Annonse