Annonse
07:15 - 19. november 2019

Naprapatene og osteopatene ønsker å bli en del av helsevesenet

– Norge har en av de aller mest liberale juridiske rammene rundt behandling av syke mennesker.

Faktisk ingen effekt? Det er vanskelig å måle effekten av behandlingsformer der pasienten ikke kan gjøres blind for hva slags behandling han får, sier Nafkam-direktør Vinjar Fønnebø. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB scanpix
Annonse

«Ikke solid vitenskapelig dekning». Slår man opp osteopati og naprapati på hjemmesiden til Nafkam (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin), finner man samme konklusjon: Basert på en gjennomgang av anerkjente forskningsdatabaser, slår senteret fast at det ikke finnes nok vitenskapelig dokumentasjon til å hevde at de alternative behandlingsformene har effekt.

Men nå ønsker osteopatene og naprapatene å riste av seg merkelappen «alternativ behandling» og å bli inkludert i det norske helsevesenet som autorisert helsepersonell. På fredag ble det klart at Helsedirektoratet anbefaler at søknadene ikke innvilges, men det politiske klimaet er mildere: Politikere fra regjeringspartiene har selv oppfordret osteo- og naprapatene til å sende inn ny søknad, og i fjor la den samlede Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til en merknad i statsbudsjettet om at en slik søknad burde vurderes. 5. november anbefalte dessuten Nordisk Ministerråd at Norge og Sverige autoriserer osteopatene for å være på linje med sine nordiske naboland. 

Mens vi venter på Helse- og omsorgsdepartementets konklusjon, kan vi lure på: Hvorfor skal behandlingsformer bli en del av helsevesenet dersom de ikke har vitenskapelig påvist effekt? Er forskning mindre viktig i en slik vurdering, eller er det kanskje forskningen selv som er mangelfull?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse