07:15 - 19. november 2019

Naprapatene og osteopatene ønsker å bli en del av helsevesenet

– Norge har en av de aller mest liberale juridiske rammene rundt behandling av syke mennesker.

Faktisk ingen effekt? Det er vanskelig å måle effekten av behandlingsformer der pasienten ikke kan gjøres blind for hva slags behandling han får, sier Nafkam-direktør Vinjar Fønnebø. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB scanpix

«Ikke solid vitenskapelig dekning». Slår man opp osteopati og naprapati på hjemmesiden til Nafkam (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin), finner man samme konklusjon: Basert på en gjennomgang av anerkjente forskningsdatabaser, slår senteret fast at det ikke finnes nok vitenskapelig dokumentasjon til å hevde at de alternative behandlingsformene har effekt.

Men nå ønsker osteopatene og naprapatene å riste av seg merkelappen «alternativ behandling» og å bli inkludert i det norske helsevesenet som autorisert helsepersonell. På fredag ble det klart at Helsedirektoratet anbefaler at søknadene ikke innvilges, men det politiske klimaet er mildere: Politikere fra regjeringspartiene har selv oppfordret osteo- og naprapatene til å sende inn ny søknad, og i fjor la den samlede Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til en merknad i statsbudsjettet om at en slik søknad burde vurderes. 5. november anbefalte dessuten Nordisk Ministerråd at Norge og Sverige autoriserer osteopatene for å være på linje med sine nordiske naboland. 

Mens vi venter på Helse- og omsorgsdepartementets konklusjon, kan vi lure på: Hvorfor skal behandlingsformer bli en del av helsevesenet dersom de ikke har vitenskapelig påvist effekt? Er forskning mindre viktig i en slik vurdering, eller er det kanskje forskningen selv som er mangelfull?

Annonse