06:35 - 29. november 2019

Mugg på glass

Tre spiselige julegaver du ikke vil spise.

Julekonfekt fra 1962. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum

Forrige desember ga jeg hjemmelagede marsipankuler til hele familien i julegave. «Mmm», sa de da de pakket opp, men jeg så at de gremmet seg. Det var akkurat som den julen jeg ga kusinen min på 16 Redd Barnas myggnett mot Malaria, og hun sa «eh, takk, men jeg er egentlig ikke så mye plaget av mygg».

Som fast giver av gaver på glass har jeg et stort problem: Spiselige julegaver blir rett og slett ikke spist. Så om du som meg klør etter å imponere med kortreist konfekt i år: Her er tre bærekraftige julegaver du aldri bør gi bort:
 

Julies julechutney med rødløk og chili

Dette ga jeg til mamma i 2015, og jeg ble derfor overrasket da jeg fjor jul fikk øye på den da tre år gamle spiselige gaven i stua. Det viser seg nemlig at glasset med plommechutneyen blir brukt som en pyntegjenstand, da som «stubben» en av mammas tøynisser sitter på. Som mamma mumler: «Ikke er det syltetøy, og ikke er det godt.»
 

Nissejentas cookiemiks

Ideen bak denne bloggerfavoritten er i utgangspunktet god: Du har laget verdens beste sjokoladekjeks, og vil gjerne skryte, nei, jeg mener dele dem med resten av verden. Du heller en halv kilo mel og noe kokesjokolade i en glasskrukke og limer på en søt etikett med oppskriften. Så er det bare for mottageren å tilsette smør, egg, skrape ut frø fra en vaniljestang og faktisk bake kjeksene, og vips – du har gitt noen en oppgave til jul!
 

Julerød rabarbrasirup på koselige glassflasker

Problemet med denne ildrøde, klisne massen er at det er umulig å skjønne hva den skal brukes til. Jeg har selv prøvd å drikke denne bar i den tro at det var en slags likør, og den opplevelsen unner jeg ikke selv min verste fiende. Matbloggere skriver at rabarbrasirup kan brukes som «base» for «sommerens beste limonader». Men da sirupen er garantert å mugne innen påske, kan man ikke vite om dette faktisk stemmer, eller bare er en løgn bloggsamfunnet forteller seg selv for å få sove om natten. Etter en pliktmåned i kjøleskapet er det bare å helle denne sirupen i vasken, men selv ikke dét er den egnet for: Finn frem noe langt og spisst, og vær klar for å bruke store deler av januar på å skrape miljøengasjementet ditt ut av flaskehalsen. Så er det bare å skylle massen ned i do mens du tenker over hva du skal handle på Black Friday neste år.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse