00:00 - 29. november 2019

Marinert i håp

Et spontant folkeopprør mot høyrepopulismen fyller Italias plasser og torg. Kan «sardinene» virkelig stanse Matteo Salvinis comeback?

Grafisk: Slik ser de ut, fiskene som symboliserer sardinenes spontane sardinopprør. Bildet er fra en våt dag i Napoli ultimo november. Foto: Ivan Romano / Getty Images

Det startet med fire venner i Bologna. Andrea, Giulia, Roberto og Mattia, alle i begynnelsen av tredveårene, likte dårlig at det høyrepopulistiske partiet Legas leder Matteo Salvini ser for seg at regionalvalget i deres landsdel rett over nyttår skal bli starten på et nytt gjennombrudd. De trommet sammen til en markering samme dag som Salvini var ventet til byen. Fire kamerater ble til 15000 demonstranter. Tett i tett, som sardiner i boks. 

Fjorten dager senere er «sardinene» blitt et landsdekkende fenomen samtidig som de allerede framstår som en populær eksportvare. Denne helgen er de ventet i Firenze, Napoli og Milano. De samlet seg i New York i forrige uke, mens de kommer til Antwerpen 2. desember, der Matteo Salvini holder møte med de flamske nasjonalistene i Vlaams Belang. 14. desember når sardinstimen hovedstaden i Italia, med mål om å bli til 100 000.

Hvem er alle disse menneskene? Politikere og kommentatorer virker overraskede og litt usikre alle sammen, for det er store muligheter til å trå feil i analysen her. Kan dette være en del av et globalt generasjonsoppgjør? Henger det sammen med protestene i Hongkong og Santiago? Er det noe gule vester-aktig over sardinene? Er de den nye Femstjernersbevegelsen, nå som Femstjernersbevegelsen sitter ved makten?

Annonse