00:00 - 08. november 2019

Klimaet i retten

– Grunnlovens miljøparagraf gir oss plikt til å avstå fra å lete etter olje i nye områder, mener Cathrine Hambro, advokat for Natur og ungdom i klimasøksmålet som nå er inne i andre runde i retten. 

Uprøvd terreng: – ­Da jeg begynte med dette, opplevde jeg at folk syntes det var veldig rart at vi brukte tid på denne saken, forteller advokat Cathrine Hambro, som representerer Natur og Ungdom i klimasøksmålet hvor de sammen med Greenpeace har saksøkt staten for utlysning av oljeblokker gjennom 23. konsesjonsrunde.

– Natur og Ungdom og Greenpeace tapte mot staten i tingretten. Nå er du deres advokat i ankesaken, og viser stadig til at det er mange klimasøksmål på gang i verden. Særlig fremhever dere at miljøstiftelsen Urgenda i Nederland har vunnet frem i to rettsinstanser.

– Ja, den nederlandske stat er dømt til å gjennomføre nasjonal utslippsreduksjon på 25 prosent innen utgangen av 2019. Det er fem prosent over EUs mål. Det viser at domstolene i andre land har en rolle i klimakrisen. Det samme bør norske domstoler ha. Det skjer en rettsutvikling på dette området. 

– Men for Nederland å skulle kutte en hel del innen nyttår høres umulig ut?

Annonse