00:00 - 08. november 2019

– Kan uthule Statistisk sentralbyrås troverdighet

SSBs forskere må kunne jobbe for andre enn bare maktapparatet, mener generalsekretæren i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Nytt mandat: Finansminister Siv Jensen før overrekkelsen av rapporten til Statistikklovutvalget i Finansdepartementet, mars 2018. I år vedtok Stortinget ny statistikklov, der står blant annet at Finansdepartementet skal utarbeide et mer detaljert mandat for forskningen i SSB. De siste ukene har mandatet har vært på intern høring i SSB. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– SSB må kunne utføre oppgaver for andre enn det sentrale maktapparatet i Norge, sier Øystein Hov, generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi. Han er også tidligere forskningsdirektør ved Meteorologisk institutt – en institusjon som, på samme måte som Statistisk sentralbyrå, er direkte underlagt et departement.

Les mer: Staten strammer grepet om SSB.

– De må kunne formidle og ha dialog med representanter for allmennheten. En slik kanal er viktig for uavhengigheten og troverdigheten i deres arbeid.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»