07:05 - 08. november 2019

Ingen grunn til nostalgi

Pastor Werner Braune hjalp psykisk utviklingshemmede og dissidenter i DDR. – Systemet var uttrykk for et perverst menneskesyn, sier han.

Ble i Øst: Werner Braune var prest i Øst-Tyskland. Den dagen berlinmuren ble bygget, vikarierte han for en annen prest, noe som gjorde at han og kona havnet på den østlige siden av muren. Her ble de frem til muren ble revet i 1989. Braune hjalp under sitt presteskap dissidenter og andre regime-motstandere i sitt arbeid. 

En augusthelg i 1961 skulle Werner Braune og kona Christl reise fra Øst-Berlin til Vest-Berlin, for å tilbringe helgen sammen med moren hans. Så ringte telefonen, en kollega i Potsdam var i knipe, de hadde ingen prest til å holde søndagsgudstjeneste. Braune trådte støttende til og bestemte seg for å utsette besøket til søndag ettermiddag. Men da gudstjenesten var over, og de skulle krysse grensen inn til den sørvestlige bydelen Zehlendorf, var den fysiske delingen av byen plutselig iverksatt. En bevæpnet vakt stanset bilen, og forklarte at det nok ikke var ekteparet det var noe galt med, men det hadde seg dessverre slik at de var nødt til å bygge en mur for å hindre at «elementer som vil ødelegge våre klassebevisste mål» skal komme seg inn i det kommunistiske DDR.

– Hadde jeg ikke takket ja til å holde den gudstjenesten, ville jeg vært i det frie Vest-Berlin da muren ble reist. Det viste seg å være en beslutning med konsekvenser for 28 år, forteller Braune.

Den pensjonerte presten har invitert oss hjem til seg i den østlige bydelen Pankow i Berlin. En stor arbeidspult tar mye av plassen i den dunkelt belyste lille stuen. Mens kona skjenker kaffe og serverer småkaker, får vi overlevert et eksemplar av hans memoarer. Den heftede boken ser beskjeden ut, men hvis Braune hadde vært amerikaner kan det godt hende den ville blitt filmatisert.

Annonse