– Her hos oss var det noen forskere som sa de ikke orket gå og høre på foredraget. Man blir for deprimert, sier Maria Sand, meteorolog og forsker ved Cicero – senter for klimaforskning.
Foredraget hun snakker om var ved den britiske klimaprofessoren Timothy M. Lenton, som regnes som verdensledende innen forskning på vippepunkter i klodens klimasystemer. Dette handler om at man når terskler som fører til varige, irreversible, endringer i naturlige systemer, slik som for eksempel havstrømmer eller isen i Arktis. I verste fall kan man få en dynamikk hvor man setter i gang selvforsterkende prosesser: Når permafrosten tiner, frigjøres den kraftige klimagassen metan, som forsterker den globale oppvarmingen og så videre.
I disse dager skaper Timothy M. Lenton oppsikt verden over på grunn av en kommentarartikkel i tidsskriftet Nature, hvor han og flere andre forskere oppsummer forskningen på slike vippepunkter. Og det er deprimerende lesning: Stadig mer tyder på at det er sannsynlig at vi vil nå slike vippepunkter i flere ulike systemer, hevder forskerne. Dette alene utgjør en «planetarisk krise», skriver de i Nature. Det er så godt som ingen tid igjen å miste før det er for sent.