15:23 - 26. november 2019

«Funksjonelt utryddet», sa du? Vent litt.

Rip: Koalaen Ellenborough Lewis ble reddet fra flammene i en av skogbrannene som herjer i Australia, og ble verdensberømt. Han døde likevel, 25. november, til tross for iherdig innsats fra veterinærer og hjelpere. Foto: Paul Sudmals / Reuters / NTB scanpix

Sosiale medier og nettaviser verden over – fra BBC til VG – meldte i helgen at koalabjørnen er «funksjonelt utryddet». Skogbrannene på Australias østkyst har drept over tusen koalaer, kunne vi lese, og arten var dermed praktisk talt utryddet fordi det nå var lite sannsynlig at det var mange nok igjen til å frembringe nye generasjoner. Engasjementet er enormt, ikke minst på grunn av hjerteskjærende og symbolsterke bilder da den hardt skadde koalaen Ellenborough Lewis ble reddet fra flammene.

Det er liten tvil om at koalaen er en sårbar dyreart, og verre blir det når de voldsomme skogbrannene ødelegger stadig mer av naturområdene de holder til i. Historien er likevel mer nyansert enn postene på sosiale medier kan gi inntrykk av – og kanskje  verdt et lite studium i hvordan emosjonelt engasjerende nyheter sprer seg utover kloden.

Flere aviser har nemlig forsøkt å ettergå de mest dramatiske påstandene.

Twitter-spredning. Offisielt regnes koalabjørnen som sårbar, men ikke truet. Ifølge New York Times finnes ikke gode estimater på hvor mange koalabjørner som finnes i naturen, og slike anslag innebærer uansett enorm usikkerhet. Anslagene som finnes, varierer, og det er store forskjeller fra region til region. En av forskerne avisen intervjuer, nevner en undersøkelse som i 2016 anslo at det var 300 000 koalabjørner i Australia. Men det var altså før skogbrannene.

Formuleringen om at arten er «funksjonelt utryddet» er opprinnelig hentet fra en pressemelding  dyrevernsorganisasjonen Australian Koala Foundation sendte ut i mai. Her sto det at de mente koalabjørnen «kunne være funksjonelt utryddet i hele det australske landskapet».  I helgen ble dette sitert i en artikkel om skogbrannene fra Forbes. Denne artikkelen tok forbehold, men da twitterbrukere begynte å dele den, var det likevel  formuleringen «funksjonelt utryddet» de bet seg merke i.

– Språkbruken er viktig. Kommentoren Jackson Ryan advarer mot overskrifter som roper om utryddelse etter skogbrannene: «Overdrevne påstander som kan bli avslørt gjennom et Google-søk, undergraver tilliten til vitenskapelige institusjoner og til journalistikk om forskning.» 

I The Guardians faktasjekk av nyheten fremgår det at begrepet «funksjonelt utryddet» vanligvis forbeholdes arter hvor det bare finnes noen hundre eller færre gjenlevende individer. Dette kan gjelde koalaen i noen områder, men på ingen måte andre steder.

– Vi vil ikke undergrave gode tiltak fra folk som nå vil redde koalaen, men språkbruken er viktig. Vi tror absolutt det er håp om å stanse utryddelsen av koalabjørnen, sier WWFs Stuart Blanch til avisen.

Truende klimaendringer. I et intervju med New York Times fastholder talspersonen i Australian Koala Foundation  begrepsbruken. De har nemlig valgt å definere  begrepet slik at det betyr at koalaen vil være utryddet i løpet av tre generasjoner, og dette mener stiftelsen de har data som underbygger.

Selv om det ikke skulle stå så dårlig til, kan koalaen likevel være utryddet innen 2050, advarer Blanch i The Guardian. Både han og andre eksperter The Guardian har snakket med, fremhever at koalaens nåværende problemer skyldes avskoging over tid.

– Et varmere klima som gir tørke, skogbranner og dårligere tilgang på vann, forsterker denne prosessen i noen områder.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse