09:30 - 26. november 2019

En ny vår for Libanon?

Folket vil felle regimet! For første gang vekker det gamle slagordet fra den arabiske våren gjenklang i Libanon. 

19. november: «Revolusjon» står det på pannebåndet til demonstranten som er omgitt av opprørspoliti i Beirut sentrum. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Hvor er revolusjonen, spør en gruppe ungdommer som kommer gående opp en av gjennomfartsårene i sentrum av Beirut. – Opp der og til høyre, svarer noen andre unge, og peker i retning Grand Serail, regjeringsbygget.

Det er torsdag 17. oktober, en kveld utenom det vanlige i Beirut. Jeg har spist middag hos noen libanesiske venner, og mens vi tar en drink etterpå tikker de første meldingene inn om at noe er i ferd med å skje. Folk har samlet seg i sentrum for å kreve regjeringens avgang.

Karim, en av gjestene, har akkurat fortalt meg at han ikke ser noen annen løsning enn å heve prisene på matvarene han importerer og distribuerer over hele landet. Kredittlinjen hans er under press fra produsentene i Europa og han sliter med å skaffe til veie amerikanske dollar, som han trenger for å handle med utlandet.

Annonse