00:00 - 29. november 2019

– Diversity er supergøy

Nye kvinnenettverk lokker med alt fra yogaklasser til tips om særeie og kapitalforvaltning. Er det jenteklubben grei eller feminismens neste fase?

Bedriftsfeminismen: Kvinner, karriere og kunsten å lede. Nye kvinnenettverk retter nå oppmerksomhet mot skjeve maktstrukturer i næringslivet. Men kan det bli for mye av det gode?

I et bilde lagt ut på Instagram i høst står fire næringslivskvinner og poserer i en trapp i Vika Terrasse i Oslo. Øverst i trappen står gründer og milliardærdatter Isabelle Ringnes, iført rosa silkebluse og et brunt silkeskjørt. Til høyre i bildet står tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, lent inn mot naturbetongen, med høyhælte sko og en lang kåpe i kamelfarget stoff, som for å matche navnet på Traaseths siste bokutgivelse og podkast, Kamel uten filter.

Bildet er fra en fotoseanse for klesmerket Cavours kampanje i september, en kleslinje designet for «moderne businesskvinner». Bluser, dressbukser, formsydde kjoler og blazere skal signalisere profesjonalitet og makt. I billedteksten på Instagram kan man lese emneknaggene #powerdressing, #femalepower og #empoweredwomen.

Bedriftsfeminismen. Ideen om empowerment, eller myndiggjøring, av kvinner er i økende grad blitt et sentralt markedsføringsknep for bedrifter og merkevarer. Stadig flere initiativer, som kvinnenettverk, reklamekampanjer og konferanser, retter nå oppmerksomhet mot likestilling i det mannsdominerte næringslivet. Den såkalte bedriftsfeminismen, gjort kjent av blant annet Facebooks Sheryl Sandberg, som i 2013 utga boken Lean In – en slags karrieremanual for kvinner som vil stige i gradene – oppfordrer kvinner til å lene seg inn mot makten og strekke seg etter toppjobbene. Siden har i underkant av 45 000 såkalte Lean In-nettverk blitt etablert i over 170 land, der karrierekvinner gir hverandre råd og frihet til å være «unapologetically ambitious» – ambisiøse uten å unnskylde seg.

Annonse