00:00 - 25. oktober 2019

Venstre gjør det til et stort problem at de har en populær politiker. Forståelig, skriver Aslak Bonde.

Venstre gjør det til et stort problem at de har en populær politiker. Forståelig, skriver Aslak Bonde.

Maktkamp: Abid Rajas påståtte uforutsigbarhet gjør Venstre-striden ekstra viktig. Her surfer Raja i Hoddevika på Stad. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB scanpix

Venstre har landskonferanse på Fornebu i helgen, og det vil komme nye spekulasjoner om lederstriden, som etter planen skal gå helt frem til landsmøtet i april. Ledelsen hadde sikkert gode intensjoner da den la opp til tidenes mest grundige prosess for å velge nytt lederskap, men nå kan det fastslås at den har tilrettelagt for en spektakulær og langvarig personstrid som vil ta all oppmerksomhet fra partiets politiske arbeid.

Det spektakulære er at en lang rekke av partiets sentrale tillitsvalgte ser ut til å være villige til å gjøre hva som helst for å holde stortingsrepresentant Abid Raja utenfor partiledelsen. Sett fra utsiden er det underlig når Raja ifølge flere meningsmålinger er blant Norges mest populære politikere. Han ligger mye nærmere Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum på toppen av listen enn Trine Skei Grande, som ligger nesten helt på bunn.

Venstre lar seg virkelig ikke styre av meningsmålinger. De antipopulistiske ryggmargsrefleksene hos mange tillitsvalgte medvirker til at Raja møter så mye motstand. Han sees på som en rendyrket populist. Det siste eksemplet er da han uten å varsle noen regjeringspartikolleger sa til Aftenposten at regjeringens forslag om å redusere støtten til briller for barn var dårlig. Hans parti har selv vært med på å fremme det, men da Raja så den folkelige motstanden, nølte han ikke med å si at han skulle jobbe mot det.

Annonse