14:19 - 02. oktober 2019

Ved forrige valg angrep de innvandrere. Nå går de løs på «regnbuepesten»

Polen mangler 50 000 leger, snittalderen på sykepleierne ligger rundt pensjonsalder. Likevel prøver regjeringen å få valgkampen til å handle om LHBT-spørsmål.

For Lov- og ordenpartiet: Czestochowa er kjent for klosteret Jasna Góra, Polens mest populære pilegrimsmål. Under høstens valgkamp preges bybildet også av plakater for Pis-kandidat Artur Warzocha.

– Tilbudet av offentlige tjenester er nært sammenbruddets rand. Lærere og helsepersonell tilbys så lave lønninger at færre og færre rekrutteres til slike yrker. I min lille hjemby forsvant 15 av de 90 lærerne bare denne sommeren. Snittalderen på sykepleiere ligger rundt pensjonsalderen.

Det sier historiker og økonom Marta Tycner til Morgenbladet. Hun har selv aktivistbakgrunn fra det lille venstrepartiet Razem, som nå har gått i allianse med to andre venstrepartier, under navnet Lewica.

Velferdsdebatt i skyggen av kulturkamp. Hennes beskrivelse står i sterk kontrast til en utbredt oppfatning av at polsk økonomi og polske lønninger bare fortsetter å vokse fra år til år:

Annonse