00:00 - 04. oktober 2019

Tribunesoldatene

Fotballtribunene i Italia er blitt laboratorier for ytre høyre-politikk, hevder den britiske forfatteren Tobias Jones.

En falmet fascist: Roma-supportere minnes en av landets mest kjente ultras-ledere, 53 år gamle Fabrizio Piscitelli (mest kjent som Diabolik), som ble skutt og drept 7. august i år. Han sto i spissen for den Roma-baserte klubben Lazios Irriducibili, og skal ha elsket voldskulturen grupperingen representerte. Foto: Claudio Peri / EPA / NTB scanpix

Italiensk fotball sliter med alvorligere saker enn diskusjoner om videodømming, skal man tro den siste boken som Tobias Jones har skrevet. Den har fått tittelen Ultras. The Underworld of Italian Football.

For to uker siden arresterte italiensk politi tolv av fotballklubben Juventus’ mest ihuga supportere. Det vil si, «supportere» er nok å strekke det litt langt. Italienske ultras er ofte i åpen konflikt med klubben de i utgangspunktet skal heie på, og anklagepunktene denne gangen vitner om en subkultur som handler om noe helt annet enn fotball: hvitvasking av penger. Voldsbruk. Utpressing. Mafiasamarbeid.

De mektige lederne for flere av de viktigste ultras-gruppene som hver uke fyller «la curva sud», tribunen bak mål på banens sørlige halvdel, kan vente seg strenge straffer etter politioperasjonen. Torino-politiets enhet for organisert kriminalitet rammet i første rekke grupperingen Drughi, oppkalt etter Anthony Burgess’ «ultravold»-utøvere i boken A clockwork orange. Lederne for Vikings og Gli Arditi, (sistnevnte oppkalt etter skyttergravskrigerne under første verdenskrig som senere dannet den harde kjernen i fascistenes kampgrupper) var allerede arrestert for drapsforsøk og samarbeid med den calabriske mafiaen.

Annonse