00:00 - 25. oktober 2019

Spørsmålene jeg skulle ønske klimaskeptikerne stilte

Klimaskeptikerne er på krigsstien igjen.

Blåst bort: Den portugisiske øya Faial ble utsatt for en orkan tidligere 2. oktober. Her fra et av øyas havneområder. Foto: Joao Henriques / AP / NTB scanpix 

Klimaskeptikerne er på krigsstien igjen. I et ferskt opprop hevder et antall akademikere, gjennom seks korte punkter, at vi ikke har noen klimakrise – stikk i strid med forskningsfronten, og hva naturen selv forteller oss.

Oppropet kunne vært starten på en interessant debatt, men dessverre inneholder ikke punktene noe som helst nytt. De representerer godt kjente innvendinger; at naturlige svingninger dominerer klimaet, at klimamodellene ikke virker, at FNs klimapanel er politisk styrt; som alle for lengst er besvart inntil det kjedsommelige. Oppropet tar heller ikke inn over seg noen av konklusjonene i de tre store rapportene klimapanelet har levert bare det siste året, og fremstår dermed som mer enn en smule utdatert.

Det er fristende å trekke på skuldrene, og fortsette med jobben med å finne løsninger på klimaproblemene. Men samtidig bør jo alle fagfelt sees kritisk på utenfra, spesielt når de ligger så tett opp til samfunnsutviklingen som deler av klimafaget. Derfor utgjør det skeptiske oppropet aller mest en tapt mulighet. Hva om det i stedet tok utgangspunkt i forskningen? Her er noen forslag til alternative punkter, som i stedet kunne ledet til konstruktiv, faglig diskusjon med basis i forskningsfronten:

Annonse