Annonse
10:38 - 11. oktober 2019

– Regjeringen skyter seg selv i foten

Jussprofessor er bekymret for ytringsfriheten i Ecuador.

Annonse

– I hvilken som helst sak som denne, er det ikke opp til den som mistenkt å bevise at vedkommende er uskyldig. Myndighetene må vise hva som er grunnen til at de har berøvet friheten hans, og det har de ikke gjort. Det er mistenkelig, sier David Kaye, som er jussprofessor ved University of California og FNs spesialrapportør for ytringsfrihet.

Han synes arrestasjonen av Ola Bini reflekterer måten mange regjeringer oppfører seg overfor programmerere og nettaktivister.

– Det å arbeide med krypteringsverktøy og ha omfattende teknisk utstyr blir bevis i seg selv. Men det er ikke ulovlig og burde ikke være ulovlig. Det er veldig viktig for myndighetene å være tydelige på akkurat hva som virkelig bekymrer dem her. Utstyret i seg selv er nøytralt, det er hva du gjør med det som teller. Det at noen eier og bruker det er ikke nok til å holde dem i varetekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»