Annonse
11:35 - 20. oktober 2019

Politikerne mangler ord, AfD mangler anstendighet, skriver Ferdinand Otto.

Sorg: Folk i Halle samlet seg for å sørge to dager etter to personer ble skutt i Halle i Tyskland 9. oktober. Foto: Hannibal Hanschke / ​Reuters / NTB Scanpix
Annonse

Rett etter angrepet på en synagoge i Halle i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt i forrige uke la flere tyske politikere ut sine kondolanser, reaksjoner og fortolkninger på nettet. Noen virket oppriktig truffet og forferdet over det som var skjedd. Andre gjorde et heller maktesløst inntrykk.

– Et angrep som dette på den aller viktigste jødiske helligdagen er et varselsignal som ingen i Tyskland kan være uberørt av, sa CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer til Tagesspiegel – det var en tabbe. Mange reagerte på ordet «varselsignal», som straks tok helt av på Twitter.

«Varselsignal» er et svært bagatelliserende ord for en så grusom ugjerning. To mennesker ble myrdet. Da er det for sent med et varsel, som egentlig skal komme en farlig situasjon i forkjøpet. Ellers vil jo ikke varselet ha noen effekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»