11:35 - 20. oktober 2019

Politikerne mangler ord, AfD mangler anstendighet, skriver Ferdinand Otto.

Sorg: Folk i Halle samlet seg for å sørge to dager etter to personer ble skutt i Halle i Tyskland 9. oktober. Foto: Hannibal Hanschke / ​Reuters / NTB Scanpix

Rett etter angrepet på en synagoge i Halle i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt i forrige uke la flere tyske politikere ut sine kondolanser, reaksjoner og fortolkninger på nettet. Noen virket oppriktig truffet og forferdet over det som var skjedd. Andre gjorde et heller maktesløst inntrykk.

– Et angrep som dette på den aller viktigste jødiske helligdagen er et varselsignal som ingen i Tyskland kan være uberørt av, sa CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer til Tagesspiegel – det var en tabbe. Mange reagerte på ordet «varselsignal», som straks tok helt av på Twitter.

«Varselsignal» er et svært bagatelliserende ord for en så grusom ugjerning. To mennesker ble myrdet. Da er det for sent med et varsel, som egentlig skal komme en farlig situasjon i forkjøpet. Ellers vil jo ikke varselet ha noen effekt.

Annonse