Annonse
00:00 - 18. oktober 2019

Norske EØS-motstandere har mye til felles med brexit-tilhengerne, skriver Sten Inge Jørgensen.

EØS-mostandere ser på EU som en restaurantmeny, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

Til manges overraskelse vedtok likevel ikke Fellesforbundet på sitt landsmøte onsdag at Norge bør melde seg ut av EØS. I stedet samlet de seg om å etterlyse en offentlig utredning av alternativer til avtalen.

Bakteppet er en svært utbredt oppfatning at problemene med sosial dumping i norsk arbeidsliv i all hovedsak skyldes EØS-avtalen. At billig arbeidskraft fra Øst-Europa strømmer inn til stadig flere bransjer, med det resultat at både lønns- og arbeidsforhold forverres.

EØS-tilhengerne i fagbevegelsen har slått tilbake med å hevde at det er det er den norske høyreregjeringen, mer enn EU, som har hovedansvaret for den sosiale dumpingen. Sett bort i fra at mange av de samme problemene var til stede også da Arbeiderpartiet regjerte, er dette et gyldig argument.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse