14:01 - 15. oktober 2019

Å lime marmorsøyler over historien

Er nasjonalismen bedre når den kommer som bygninger, heller enn som lover? – Dette er fruktene fra autoritarianismen, sier den tidligere presidentkandidaten Gordana Siljanovska.

Ekstrem oppussing: De siste årene er Skopjes sentrum blitt kledd i klassisk arkitektur.

«Du synes ikke vi har mistet kompasset litt?»

Spørsmålet fra hotellresepsjonisten ringer i ørene her, i skyggen av en 24 meter høy Aleksander til steilende hest. Han står i regn fra intrikate fontener, midt på torget i Nord-Makedonias hovedstad. Du får et storslått utsyn over Skopje fra skyggen av antikkens store hærfører: Statuer og praktbygg så langt øyet kan se, hvit marmor og bueganger på begge sider av elven Vardar.

Et av byggene som vender mot plassen, midt i glaningen til den steilende hesten, huser en Burger King og en lokal restaurant. Ruvende søyler trenger seg opp gjennom uteserveringene, og ender i en fronton – en trekantet, utskåret steintavle, slik du kjenner fra greske gudetempler.

Annonse