00:00 - 04. oktober 2019

Landet Europa glemte

Midt i en dragkamp mellom Kina, Russland og EU har Borko Stefanovics blodige skjorte samlet en politisk allianse fra venstre til ytre høyre.

Dagens mann: – Så lenge balkanfolk ikke skyter hverandre, kan dere ha ti Mussoliner. Slik mener opposisjonspolitiker Borko Stefanovic at EU ser på Balkan. Da han ble slått ned på et politisk møte, ble det starten på en ny demokratibevegelse i Serbia.

Det er gått syv år siden Borko Stevanovic spilte bassgitar i punkrock-bandet Generacija bez budućnosti (Generasjon uten fremtid). Men allerede i musikkvideoen Jamaica fra 2010 ser vi at han ikke gled helt inn. Han er var litt for pen i tøyet, litt for selvbevisst. Der andre bandmedlemmer ga seg hen til galskapen i et badekar, nøyde han seg med å danse litt rundt seg selv. Han er mer i sitt rette element nå, når han tar imot på partikontoret til Stranka slobode i pravde (Partiet for frihet og rettferdighet) der han er nestleder. Macron-aktig zoomer han inn oppmerksomheten mot oss. Roser spørsmålene. Nevner Hamsun (god forfatter, dårlig politiker). Snakker om serbernes tette bånd til Norge, siden serbere var krigsfanger i Nord-Norge under andre verdenskrig. Jo visst har han hørt om Vardø. Byen der vår reise langs Europavei 75 og demokratiets frontlinje i Europa begynte for tre uker siden.

Han unnskylder klærne sine. Hvis vi trenger et bilde kan vi ta et fra internett der han har på seg dress.

– Se på meg, jeg ser ikke ut som en politiker. Det har vært en lang dag, vi dro til det indre av Serbia, for å holde en appell foran en våpenfabrikk. Da går du ikke i dress. Men dette er et intervju, da vil jeg gjerne se mer formell ut.

Annonse