11:00 - 11. oktober 2019

Kulturkampf på polsk

Kulturprofiler skvises ut fra sine jobber i dagens Polen. Piotr Rypson måtte gå fra Nasjonalmuseet på dagen.

Piotr Rypson, tidligere visedirektør ved Nasjonalmuseet i Warszawa, beskriver det som i en amerikansk film da det kom en fra IT-avdelingen og sa han hadde fått ordre om å hente PC-en hans. Foto: Christian Belgaux Christian Belgaux

– Jeg følte ikke at det var ubehagelig. Vi havnet bare i en veldig alvorlig krangel, og det var det. Det tok 15 minutter.

Piotr Rypson er ikledt en blåblomstret, kortermet skjorte i sensommervarmen i Warszawa. Den ville aldri passert som dagtidsantrekk for noen måneder siden. Men i desember i fjor, fire dager før jul, ble den 62 år gamle kuratoren kalt inn på kontoret til Jerzy Miziolek, øverst i hjørnet av den tunge steinbygningen som er Nasjonalmuseet i Warszawa.

Rypson hadde vært visedirektør ved museet i syv år, og nettopp gjort ferdig en stor utstilling om 100-årsjubileet for Polens uavhengighet. Miziolek hadde vært på plass som øverste sjef i tre uker. Men da Rypson kom inn på kontoret var det ikke bare sjefen han møtte, men også «tre-fire» andre, forteller han. Blant dem, to tidligere politimenn som Miziolek hadde ansatt.

Annonse