Aktuelt

Kom hjem

Endelig fredag etter en spesiell uke i Morgenbladet. Lokalene står nesten tomme. Mange fast ansatte har sluttet, flere er fortsatt sykemeldte. Noen få har jobbet på spreng for å få ut avis de siste ukene, bare for å møte hard kritikk. Lesere og faste spaltister har sagt opp i protest. Frilansere og eksterne skribenter har meldt sin bekymring. Hva i all verden er det som skjer i Morgenbladet? Er avisen fortsatt seg selv? Svaret er ja. Hvis dere blir med, så er vi fortsatt oss selv.

Morgenbladet, blir det av og til sagt, er ikke én avis. Det som binder oss sammen, er ikke meninger eller politisk tilhørighet, men snarere en holdning, en måte å være i verden på. Da vi feiret 200-årsjubileum tidligere i år, beskrev vi det moderne Morgenblad slik:

«Et moderne dannelsesprosjekt må ha en åpen dør, det holder å stille med sin nysgjerrighet og kunnskapstørst. Vi i Morgenbladet opplever ofte at folk leter etter merkelapper for å forstå oss i et politisk spekter: Er vi verdikonservative, sentrumsliberale, globalvenstre, kulturradikale? Men vi kan være alt dette, vi – det viktige for oss er å være filosofisk ambisiøse, stille de vanskeligste spørsmålene åpent og jobbe for at ordskiftet skal være modig og byggende. Dette er et verdenssyn i seg selv. Leserfellesskap som ikke nødvendigvis består av meningsfeller, er viktige nå når vi ser polarisering og nye ekkokamre, når mistenksomheten vokser og vi møter krav fra teknologiske plattformer om at alt skal være kort og enkelt. Morgenbladets historie er historien om hvordan den offentlige samtalen ble til. Fremtiden vet vi lite om, annet enn at den vil fortsette å kreve enorm menneskelig innsats og enda mer samarbeid.»

Denne uken fikk vi en ny konstituert administrerende direktør og ansvarlig redaktør i avisen. Sun Heidi Sæbø har full tillit fra både styret og avisens ansatte. Journalistene som er på jobb, bretter opp ermene. Frilansstreiken er avblåst. Vi er lettet, men ikke glade. Det vil ta litt tid å bearbeide det som for enkelte har vært en rystende opplevelse.

Om det er noe å lære av den opprivende prosessen vi har vært gjennom denne høsten, så er det at tillit faktisk er en grunnleggende forutsetning ikke bare for samarbeid, men for fredelig sameksistens overhodet. Uten tillit kommer vi ingen vei. Nå trenger vi arbeidsro. Når denne siste fasen skal oppsummeres i fremtidig mediehistorie, vil den ikke bare handle om konflikt, men om en avis med høye ambisjoner i en brytningstid mellom tradisjonelle og nye medier.

Morgenbladet har et stort potensial som intellektuell avis i en digital tidsalder. Hvordan skal vi få det til? Første skritt er å finne sammen igjen. Vi må rett og slett gjenreise vi-et og snakke fritt med hverandre om hva slags avis vi ønsker oss og drømmer om i fremtiden. Fredag 1. november inviterer vi nåværende og tidligere ansatte, frilansere, spaltister og lesere – alle vi som til sammen utgjør Morgenbladet – til en åpen samtale om veien videre for denne avisen. Det er mange helt ulike folk som identifiserer seg med Morgenbladet, som føler et sterkt eierskap til prosjektet. Som Thomas Hylland Eriksen skriver i en kronikk denne uken: Mange av oss ville bli hjemløse uten Morgenbladet som en ukentlig kilde til uenighet. Kom til Wergelandssalen på Litteraturhuset i Oslo neste fredag klokken 18. Velkommen skal dere være, alle sammen.

Morgenbladets redaksjon

Mer fra Aktuelt