00:00 - 11. oktober 2019

Hvem er redd for Ola Bini?

En svensk programmerer ble fengslet i Ecuador. Myndighetene mente han prøvde å destabilisere staten i samarbeid med Julian Assange og Wikileaks. Selv mener han arrestasjonen var politisk motivert.

Hevder uskyld: Ola Bini er klar for å forsvare seg i det ecuadorianske rettssystemet. Han mener påtalemyndigheten ikke har noen konkrete bevis mot ham.

Hadde ikke de andre innsatte tatt hånd om ham, vet ikke Ola Bini hvordan det ville gått i fengselet El Inca. Den 37 år gamle programmereren fra Kungälv i Sverige hadde aldri vært i arresten før, men merket fort at det ecuadorianske fengselssystemet var annerledes enn det han hadde sett på tv. Bini bodde sammen med syv andre på en celle som var bygd for én, sov på betonggulv og hadde magesyke fordi det ikke var nok rent vann.

– Vi fikk se solen fem timer i uken. Jeg var bare så redd for å ikke slippe ut, sier han på videosamtale fra Ecuadors hovedstad Quito.

Mens Ola Bini konsentrerte seg om å holde hodet og magen på plass inne i fengselet, ble en internasjonal offensiv organisert for å få ham ut. FNs spesialrapportør for ytringsfrihet kalte fengslingen vilkårlig, og et åpent brev signert av folk som Brian Eno, Arundhati Roy og Noam Chomsky oppfordret svenske myndigheter til å gripe inn. Binis advokat i Ecuador krevde løslatelse etter prinsippet habeas corpus, som sier at enhver som frihetsberøves skal stilles for domstol innen en viss tid. Programmereren slapp ut 20. juni, etter å ha tilbragt 70 netter i El Inca, uten å vite hva han var anklaget for. Men det betydde ikke at han gikk fri. Bini kan ikke forlate Ecuador, og har måttet møte hos politiet hver fredag siden juni. For to uker siden uttalte landets president, Lenín Moreno, at påtalemyndigheten finner stadig flere bevis for at Bini ikke bare har intervenert i Ecuador, men i hele verden. Programmereren har på sin side ennå ikke fått klarhet i hva anklagen innebærer. Torsdag skulle saken opp i retten, men det ble nok en gang utsatt, på kort varsel. 

Annonse