Annonse
00:00 - 18. oktober 2019

Hun skulle tvinges til å gå av

Da regjeringen ville tvangspensjonere den polske høyesterettssjefen Malgorzata Gersdorf, fortsatte hun å gå på jobb: – De hadde ingen andre muligheter enn å bruke makt om de skulle hindre meg fra å møte opp, sier hun.

Kaffe: Regjeringen mente at den eneste grunnen til at jeg dro til Høyesterett, var for å drikke kaffe i kafeen, sier Malgorzata Gersdorf.
Annonse

 – Det jeg har fortalt dere, er bare en del av den store ondskapen som flyter ut over det polske rettssystemet. Derfor stiller jeg spørsmålet om rettssikkerhet kjennetegner vårt land på samme måte som i resten av den vestlige verden, sier Malgorzata Gersdorfs til en sal full av norske jurister.

Når hun holder tale, har lederen for Polens høyesterett et stående ansiktsuttrykk som minner om den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det ligger et sted mellom mildt oppgitt og veldig skuffet. Et uttrykk hentet fra den halvparten av livet sitt som de begge har tilbragt bak jernteppet, kanskje. Tomt i butikkhyllene i dag også, ja.

Men dette uttrykket har vist seg forbausende velegnet også for livet etter jernteppets fall. For det Malgorzata Gersdorf beskrev da hun besøkte Rettssikkerhetskonferansen i Oslo denne uken, er en situasjon hvor regjeringspartiet Pis de siste fire årene systematisk har brukt makten sin til å svekke rettsvesenets uavhengighet i hjemlandet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse