Annonse
00:00 - 04. oktober 2019

Frps nei til å hente hjem IS-mødre har fått fem andre partier til å gjemme seg bak UDs rygg, skriver Aslak Bonde.

Frps nei til å hente hjem IS-mødre har fått fem andre partier til å gjemme seg bak UDs rygg, skriver Aslak Bonde.

Gis føringen: Flere partier lar seg styre av Frps blotte eksistens, skriver Aslak Bonde. Sylvi Listhaug, Carl I. Hagen og Per-Willy Ambundsen kommer ut fra møte i Frps stortingsgruppe, Oslo 30. september. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Annonse

Denne fredagen kommer stortingsflertallet til å stemme ned forslaget fra Miljøpartiet de Grønne om at regjeringen må få hjem den syke norske fireåringen i al-Hol-leiren i Syria. Det på tross av at alle partiene sier at de vil hente hjem gutten og at et flertall av stortingsrepresentantene også er villig til å hente hjem moren, dersom det er nødvendig for å få gitt god legehjelp til barnet.

Det er stort sett formelle grunner til at flere av partiene vil stemme imot et forslag de egentlig er for. Slikt er ikke helt uvanlig i Stortinget. De folkevalgte bestreber seg på å følge egne retningslinjer om arbeidsfordelingen mellom regjering og storting, og de er opptatt av at enkeltsaker ikke skal behandles i parlamentet.

Men det hender også at stortingsrepresentantene skyver formelle regler foran seg for å slippe å ta stilling til vanskelige spørsmål. Det er det som er tilfellet i saken om den syke fireåringen. Sjelden har så mange partier gjort så mye for å tåkelegge og komplisere et sakskompleks som prinsipielt sett er ganske enkelt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse