11:12 - 20. oktober 2019

Flyktningpolitikken bør være en del av politikken EU fører overfor Iran

Størsteparten av båtflyktningene som ankommer de greske øyene i dag, kommer fra Afghanistan, det er faktisk flere afghanere enn syrere som krysser havet. Imidlertid kommer de ikke direkte fra Afghanistan.

Konflikt ved grensen: En syrisk kvinne flykter fra området der tyrkiskledede styrker møter kurdiske soldater i den militære alliansen SDF, som har kjempet mot IS. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix

Europas dårlige samvittighet sitter i et palass på en høyde over Ankara. Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har siden flyktningkrisen i 2015 ved flere anledninger minnet sine kolleger i Berlin, Paris og Roma på at landet hans har tatt imot rundt fire millioner flyktninger siden borgerkrigen brøt ut i Syria. Det han egentlig gjør, noen ganger mer subtilt enn andre, er å påpeke at EU er avhengig av ham i flyktningspørsmålet.

Flere ganger har han ymtet frempå om at han vurderer å oppheve sperringene, slik at flyktningene kan ta seg over Egeerhavet til Hellas.

Forrige uke innhentet han den amerikanske presidentens samtykke til å marsjere inn i de kurdiske områdene i Syria med mål om å fordrive kurderne og bosette flyktninger der. Vel vitende om at EU ikke kan være en så absolutt motstander av offensiven som unionen gjerne skulle vært, så lenge EU selv ikke er villig til å ta imot flyktningene.

Annonse