11:29 - 16. oktober 2019

Erdogans militære aksjon har vært planlagt i lang tid

Trusler om å sende millioner av flyktninger mot Europa er blitt tidens mest effektive våpen. Finnes det en vei ut av Erdogans utpresningsgrep?

Erdogans spill: «Kaller dere dette en invasjon, oversvømmer jeg dere med flyktninger», uttalte Tyrkias president da EU-kommisjonen og EUs utenriksministre fordømte landets militære invasjon av kurdiske områder. Her holder Recep Erdogan tale i Ankara 10. oktober. Foto: Adem Altan / AFP / NTB scanpix

Da EU inngikk sin omstridte avtale med Tyrkia våren 2016, kunne det fremstå som den eneste løsningen på en umulig utfordring. Flyktningkrisen hadde truet med å destabilisere det europeiske samarbeidet for all fremtid. Ingen var mer klar over utfordringen enn Angela Merkel, som hadde sett hva det ville si å be sine landsmenn brette opp ermene og takle utfordringen selv. Det var mulig, men det kostet. Nå var Tyrkias president villig til å fungere som en buffer. Han skulle ta seg av flyktningene, EU skulle bidra med 6 milliarder euro. Bare slik, ble det hevdet, ville man sikre seg mot at greske ferieøyer og tyske forsteder ble omgjort til permanente flyktningleire.

Det var nok av advarsler, for den som ville lytte. Hvordan kunne EU være sikre på at Tyrkia ville holde sin del av avtalen? Ville man ikke med dette sette bort et humanitært problem til en helt usedvanlig kynisk politisk aktør? Ville flyktningene bli behandlet i henhold til internasjonale konvensjoner i Tyrkia? Kom ikke avtalen i praksis til å bety at man ga Erdogan en permanent utpresningsmekanisme i hendene? Var dette verdt det, bare for å gi Europa pusterom i en kort stund – en anledning til å lukke øynene, fraskrive seg ansvaret og late som om situasjonen i Syria ikke lenger tvang millioner av mennesker på flukt?

Det var verdt det, lød vurderingene, for man hadde ikke noe annet å gjøre.

Annonse